Cookies
Selectie bevestigen
Alles toestaan

Alles weigeren

Badkamerergonomie: regels die u moet kennen

juni 2020
Hoewel elke badkamer anders is, zijn er een paar regels voor het interieur. Architecten en ontwerpbureaus kennen ze allemaal, maar als u uw eigen badkamerinrichting wilt plannen, raden wij u ons advies aan.

Inhoud
  1. Badkamerergonomie: beoordeel uw behoeften
  2. Badkamerergonomie: bereken de ruimte
  3. Badkamer ergonomie: locatie

Badkamerergonomie: beoordeel uw behoeften

De badkamer is anders ontworpen voor één persoon, anders voor een gezin met één kind, anders voor drie generaties. Bedenk hoe een ochtend er in huis uitziet, wie de badkamer gebruikt en wanneer. Dit zal bepalen of je twee wastafels nodig hebt die zo modieus zijn, of dat je er één nodig hebt, maar dan wel met een groter werkblad. Een ander ding is het toilet - kun je het verplaatsen naar een aparte kamer? Er is ook de vraag of u moet kiezen tussen een bad of een douche.

Badkamerergonomie: bereken de ruimte

Als we het over ruimte hebben, bedoelen we niet alleen of de badkamer groot of klein is (we raden onze gids aan: Kleine badkamer - beproefde ideeën), maar ook de noodzaak om bepaalde vaste afstanden te bewaren. Het is de moeite waard om te onthouden dat bijvoorbeeld de wastafel de bovenrand van 80-85 cm van de vloer moet hebben. Daarnaast is er de kwestie van een spiegel boven de wastafel. Als u niet kiest voor een hoge spiegel en er is een groot hoogteverschil tussen de inzittenden, kan een beweegbare spiegel de oplossing zijn. U kunt een douchemengkraan in de douchecabine installeren - hier is de optimale hoogte 110-130 cm van de vloer. Kiest u voor een douchekop, dan moet deze 200 tot 220 cm boven de bodem van de douchebak staan. Of u voegt 30 cm toe aan de hoogte van de hoogste persoon in het huishouden.

Er moet ook ruimte zijn om de deur van de douchewand te openen - tenzij u kiest voor de optie van een schuifdeur. Wij raden u onze douchecabine met schuifdeur aan.
Badkamerergonomie: regels die u moet kennen

Badkamer ergonomie: locatie

Een grote, zichtbare badkamer met een raam is een droom, maar het is niet altijd mogelijk om het interieur van een huis of appartement op deze manier in te richten, zeker niet in flatgebouwen. Bovendien is zelfs in zo'n badkamer extra verlichting nodig, vooral bij de spiegel boven de wastafel. We schreven over het ontwerpen van een badkamer zonder ramen in onze gids. Denk naast verlichting ook aan goede ventilatie - anders beschadigt vocht muren en meubels.

Badkamerergonomie: essentiële accessoires

We hebben de badkamer al getekend, alles past erin, de douche is groot en comfortabel... Maar waar is de handdoekruimte? En waar sluit je de droger aan? Dat zijn belangrijke details waar je niet altijd aan denkt. Plan voor kledinghaken, planken of kasten voor reserve handdoeken en minstens twee stopcontacten, die spatwaterdicht zijn. Denk eraan: de badkamer moet vooral comfortabel zijn. Voor alle leden van het huishouden.
Bekijk alle blogberichten