Cookies
Selectie bevestigen
Alles toestaan

Alles weigeren

De zolderbadkamer - aanbevelingen voor een zinvol des

December 2019
Op Instagram vindt u veel inspiratie voor badkamerontwerp (zie @sanswiss_officieel), maar er is niet altijd genoeg ruimte om de badkamer in standaardkamers te herbergen. Daarom wordt in huizen en appartementen met meerdere verdiepingen in oudere gebouwen vaak een badkamer op zolder gepland. Deze planning vergt zeker meer inspanning, maar het effect van een zolderbadkamer kan verbazingwekkend zijn!

Inhoud
  1. De zolderbadkamer - bestudering van het bouwplan
  2. De zolderbadkamer - basics voor de inrichting
  3. De badkamer op de zolder - de douche

De zolderbadkamer - bestudering van het bouwplan

Als u een appartement of een huis met een bruikbare zolder koopt, moet u naast de contractdocumenten ook de bouwplannen zorgvuldig bestuderen. De dwarsdoorsnede van de zolder laat je zien hoe je de kamer kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je een minimale kamerhoogte van 190 cm hebt.

Voor de installatie van onderkasten of een wasmachine kunnen lagere kamerhoogtes worden voorzien.

De zolderbadkamer - basics voor de inrichting

Plan uw badkamer op zolder volledig naar uw wensen in. Indien mogelijk, installeer uw wasmachine of droger niet in de badkamer. Aangezien de badkamer vooral bedoeld is voor uw ontspanning, kan de accommodatie van lawaaierige huishoudelijke apparaten deze harmonie verstoren. Plan, indien mogelijk, een comfortabele doorgang van de ene kant van de badkamer naar de andere. Een schuin plafond kan storend zijn, omdat het moeilijk is om rechtop door de ruimte te lopen. Gebruik de lage delen van de ruimte voor de installatie van planken of kasten als nuttige opbergruimte.

Zichtbare plafondbalken zijn vaak te vinden in zolderbadkamers. Hier is een combinatie van wit en hout een goede, neutrale keuze, die alle modetrends overstijgt en waarvan u lang kunt genieten. Een zichtbare stenen muur kan ook een indrukwekkend effect hebben. Als de ruimte beperkt is, is het raadzaam om de ruimte optisch uit te breiden met een spiegelwand.

De badkamer op de zolder - de douche

Voor de minimummaat van de douche moet u 80 x 80 cm voorzien, douches met een oppervlakte van 90 x 90 cm of groter zijn comfortabeler. Houd ook rekening met de ruimte die nodig is voor de douche, wat een gemakkelijke toegang in de eerste plaats mogelijk maakt. Ook het bestellen van een douche in de door u gewenste maat voor een schuine wand is in de regel geen probleem en het is in ieder geval de moeite waard om na te denken over de vorm en plaatsing van de douche om de ruimte goed te kunnen plannen. Overweeg waar mogelijk een inloopdouche. Ook in kleinere ruimtes kunt u met een transparante wand van veiligheidsglas een indrukwekkend ruimtelijk gevoel bereiken.

De badkamer op de zolder - de verlichting

Meestal zijn de zolderkamers uitgerust met dakramen, die een grote bron van daglicht zijn. Het is in ieder geval de moeite waard om ze te gebruiken. Als de aangrenzende gebouwen niet hoger zijn, is het niet nodig om de dakramen uit te rusten met jaloezieën of rolluiken.

Denk ook aan het reinigen van de dakramen. Een raam boven een badkuip is ideaal om te genieten van de blauwe lucht of de stralende sterren. Het nadeel is echter dat je in de badkuip moet stappen om het raam schoon te maken en het kan vies worden.

Moderne verlichtingsoplossingen vereisen geen kroonluchters of wandlampen meer. Als de ruimte beschikbaar is, denk dan aan lichtstroken of verlichtingselementen op de schuine wanden.

De zolderbadkamer is zeker een planningsuitdaging. Maar als het je lukt om je ideeën in de planning te verwerken, wordt het zeker je persoonlijke plek om te ontspannen.
Bekijk alle blogberichten