Cookies
Selectie bevestigen
Alles toestaan

Alles weigeren

Douche of bad? Maak de juiste keuze!

oktober 2019
De beslissing om een flat te kopen of een huis te renoveren neem je niet over één nacht ijs. Je hebt niet alleen heel wat uitgaven, maar ook heel wat vragen. De keuze tussen een douche of een bad is er slechts één van. Hoe vind je het juiste antwoord?

Inhoud
  1. Bepaal wat je nodig hebt
  2. Douche of bad: Kostenvergelijking
  3. Welk soort douche?

Bepaal wat je nodig hebt

Uiteraard is het beter om voor beide te kiezen maar wat als er in je badkamer geen plaats is voor een douche en een bad? Houd rekening met hoe vaak jij en de andere gezinsleden in bad gaan. Voor gezinnen met kinderen is een bad een voor de hand liggende keuze omdat kinderen graag in het water spetteren. Als de tijd van het rubberen eendje en een bad vol schuim stilletjes achter de rug ligt, is een bad mogelijk geen prioriteit meer.

Houd er rekening mee dat je bij een bad minstens een handgreep aan de muur moet bevestigen om veilig in- en uit te stappen. Gezien hun leeftijd is het voor senioren overigens niet eenvoudig om in- en uit een bad te stappen. Als je een douche gaat installeren, vertel je de architect of de bouwvakkers eerst dat je geen verhoogde douchebak wilt. Een verhoogde douchebak is eenvoudiger voor de loodgieter maar maakt het in- en uitstappen ook een stukje moeilijker. Je bespaart dan wel geld tijdens de renovatie maar je gaat er spijt van hebben als je een douche neemt.

Douche of bad: Kostenvergelijking

Je voorgevoel heeft het helaas bij het rechte eind: een bad zorgt voor een hogere waterfactuur. In een normale badkuip kan ongeveer 150 liter water, terwijl er door een moderne douchekop 6 liter water per minuut stroomt. Een douche is dus goedkoper, tenzij je meer dan 10 minuten onder de douche staat.

Welk soort douche?

Vroeger werden douchecabines vooral gebouwd voor mensen met kleine badkamers. Ze werden beschouwd als een voordelige oplossing, hoewel ze niet altijd comfortabel waren. Dat is niet langer het geval. Vandaag de dag maakt haast niemand meer een keuze tussen een douche of een bad. Ze worden allebei geïnstalleerd voor optimaal comfort. Een warme regendouche is een uitstekende manier om na een lange dag te ontspannen. Meer hierover vind je in onze Hygge-badkamergids.

Houd bij de keuze van je douche rekening met de grootte van de badkamer. Naast de ruimte voor de douchecabine, heb je ook ruimte nodig om eruit te stappen, je af te drogen en te bewegen. Bovendien hoef je niet meer te berekenen hoe ver de deur van de cabine opent. Tegenwoordig zijn er cabines met schuifdeuren maar ook inloopcabines die van de rest van de badkamer met een paneel van gehard glas gescheiden worden. Voor een inloopdouche heb je iets meer ruimte nodig om geen water op meubels of handdoeken te laten belanden. Kies minimaal voor een oppervlakte van 80 x 80 cm maar groter is zeker aangeraden.

Bad met of zonder scherm?

Als je voor een bad kiest, denk je best ook na of je een scherm wilt. Zo kun je ervoor kiezen om een bad of een douche te nemen. Badschermen kunnen erg mooi zijn. Kies er dan ook eentje dat perfect bij de kleuren van je badkamer past.
Bekijk alle blogberichten